Min första vegetariska rätt, (from scratch)

Jag glömde att skriva om min middag igår, så det får bli ett frukost inlägg istället. Jag testade på något jag ärligt talat aldrig gjort och det är att göra en vegetarisk maträtt från scratch. Oftast har jag köpt färdiga soja nuggets, soja korv etc. Men i slutändan är kanske inte det så snällt mot plånboken då det är ganska dyrt och när jag började kolla recept på nätet insåg jag att jag kommer ha mat för dagar även kunna spara pengar om jag anpassar mig själv till ett mer vegetariskt liv. Så i går blev det Linsgryta, den var super god faktiskt. Men jag hade önskat att jag hade bakat något gott bröd till, då den blev ganska stark haha.. Men super enkelt, super gott - såhär får ni receptet.
 
Linsgryta ca. 4 portioner (om man äter som mig)
 
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 aubergine 
2 tomater
2 dl broccoli
en handfull av blomkål
1 msk hackad ingefära
500g krossade tomater
2,5dl vatten
2krm peppar
1tsk salt
1 tsk torkad basilika
1krm spiskummin
3tsk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljong
0,75dl röda linser
 
- Skala och hacka löken och vitlöken. Innan du ska fräsa de i en stor kastrull, i lite olivolja, så rekommenderar jag att skära upp auberignen och tomaterna i tärningar. Sedan lägg ner även de i kastrullen och fräs ihop med löken och vitlöken. ( Jag som är själv när jag lagar mat känner mig väldigt stressad om jag börjar se att något bränns vid eller inte är perfekt...)
- Skala och hacka ingefära, tillsätt den. Tillsätt även salt, peppar, basilika och spiskummin samt sambal oelek. Fortsätt fräs löken tills den är genomskinlig.
- Häll sedan i krossade tomater, vatten och vitvinsvinäger. Smula ner buljongsärningen. Låt nu detta puttra i 5-10 minuter. Smaka av och se om det ska ner mer salt, basilika eller peppar.
- Lägg ner linserna i grytan och koka under lock (har du inget lock som jag inte har till den stora, så lägg en tallrik över kastrullen) låt det koka tills de är mjuka, ungefär 10minuter.
Om du känner att de passar, ät med en god brödbit - annars funkade naturella riskakor...
 
 
 
 
 
 
1
Anonym

Vad faktiskt bland det godaste jag ätit! Tack för linsgrytan, har ätit den tre dagar i rad nu. Kram